Yüce Allah ve biz insanlar

Soru & CevapCategory: Hayata DairYüce Allah ve biz insanlar
Batuhan asked 7 sene ago

Kainatı yaratan rabbimiz dünyayı bize yaşam yeri olarak sunan rabbimiz , Benim aklıma takılan bir soru var 
Yüce Allah bu kadar insanı , hayvanı nasıl idare ediyor yani dünyada 7 milyar insan  1 milyar diğer canlı desek  Bukadar insan nasıl idare ediliyor okadar insanın örnek  Kalbleri aynı anda atıyor veya , okadar insan atıyorum 200 milyon kişi çeşitli yerlerde farklı farklı  dua ediyor Rabbimiz onca kişileri nasıl anlıyordur insanlık dışında zaten evreni hiç bahsetmeyeyim genişleyen evren dünyanın ve ayın idare edilmesi gibi 1000 lerce örnek

1 Answers
Sorguluyorum.NET Staff answered 7 sene ago

Sevgili Batuhan, biz insan olarak aciz bir varlığız. Her ne kadar engin bir düşünce dünyamız olsa, aklımızı kullanabilme becerimiz olsa da bunların hepsinin bir sınırı var. Böyle bir sınırlı varlık olarak, Allah’ın bu denli büyük ve kompleks bir evreni nasıl idare ettiğini idrak etmekte zorlanmamız gayet normal. Ancak bizim odaklanmamız gereken nokta bunların idare edilmesinin zorluğu değil, bunca şeyin yoktan var edilmesi olmalı. Nitekim, bir varlığı yokluktan varlık noktasına taşıyabilmek inanılmaz bir güçtür. Eğer biz Allah’ın varlığını kendimize ispat edebiliyorsak zihnimizde, Allah’ın bunca varlığı idare edebilecek bir güçte olduğunu anlayabiliriz. Allah Kur’an’da ‘bunu Allah için zor değildir’ gibi ifadeler kullanıyor. Örneğin Fatır 16-17 ayetlerinde bunu görebiliyoruz. Biz bu duruma insan gözüyle bakarsak kavramamız zor gelebilir ancak Allah’ın kudretinin genişliği içinde bunlar Allah’a zor şeyler değil. Daha önceki yazılarımda dediğim gibi  İnsan, Allah’ın verdiği akılla Allah’ı tanıyıp, anlayabilir. Elbette bu tanıma, insana yetecek kadardır. 
Yani demek oluyor ki, Allah’ı her yönüyle kavramamız mümkün değil, bunu yapabilmek için Allah olmamız gerekir. Ama bu derece kavrayamıyor olmak hiç kavrayamıyor olduğumuz anlamına da gelmez. Bize gerekli ve yeterli olacak kadar kavrayabiliriz. 
sevgiler
Gökhan

Go to Top