Allah teala
Allah teala bir insan şeklinde olamaz diğer cansız madde cisim kabülündede olamaz ama allah tealanın varlığı ışıktan yani nurdan olabilirmi ruhlu hayatlı ışıktan bir varlık olabilirmi tabiki o hiç bir şeye benzemez ama allah bir hiçlik olamayacağı için elbet allahın bir şekli vardır bu ışıksal ve ruhsal sınırsız bölünmez parçalanmaz değişmez yok olmayacak şekilde bir ışıktan varlığı olabilirmi allahın yani onun ışığı yaratılmış hiç bir ışığa benzemez onun ışığı kavranamaz idrak edilemez gözlerin görmeye gücü yetmez onun ışığı muazzamdır denilebilirmi kısaca allah nedir eğer bilinmek istemişse eğer buda değilse o zaman allah çok değişik farklı dünyada eşi benzeri olmayan bir değişik şekil biçimindemidir hocam? bir cevap istiyorum tatmin edici kafama çok takılmış hatta allahın nurudundan nurdan yarattığı söz edilmiştir nur 35 ayeti gibi ayette var
Merhaba Ferhat,
öncelikle bir hoca değilim (en azından bilinen manada) bunu belirtmeliyim. Soruna gelince, İhlas süresinde geçtiği şekilde Allah bildiğimiz hiçbir şeye benzemiyor. Ayrıca, Şura 11’de de Allah’ın hiçbir şeye benzemediği yazıyor. Peki bu ne demek, Allah bir şeye benzemiyorsa Allah yok mudur? Tabii ki bu anlam çıkmaz. Bu şu demek, Allah sizin bildiğiniz hiçbir şeye benzemiyor demek.
Biz insan olarak zamana ve mekana tabiyiz. Yani ancak bu türden varlıkları bilebiliyoruz, idrakimiz ötesine yetmiyor. Yani bir varlık düşünelim ki zamanın dışında olsun. Bunu anlamamız çok zor. Bu da şu anlama geliyor. Bizim bilebileceğimiz her şey yaratılmış şeylerdir Allah ise yaratılmamış olup bildiğimiz ve bilmediğimiz her şeyi yaratandır. Dolayısıyla Allah’ın yaratıcı olarak yarattığı şeylere benzemesi düşünülemez. Yani, Allah’ın maddi bir cisim olması, bildiğimiz bir ışık türünden bir varlık olması veya zamana tabi olması gibi. Fiziksel konuşacak olursak Allah parçacıklardan da oluşmaz, dalgadan da. O halde Allah zamandan ve mekandan münezzeh kendine has, bizim beynimizle algılayamayacağımız bir varlıktır. Allah’ı algılamamız için illa onun beynimizin algılayabileceği bir şekilde olmasını beklememeliyiz. Öyle olsaydı Allah çok basit bir varlık olmuş olurdu.
Nur 35’te belirtilen ifadeleri gerçek manasında almamız doğru olmaz. Burada bir ışık benzetmesi yapılıyor. Işığın her yeri aydınlatan ve canlılığı sağlayan bir unsur olmasından hareketle, her şeyin ilk ve ana kaynağının Allah olduğu vurgusu yapılıyor. Zaten ayetin sonunda Allah’ın insanlara örnekler verdiği ifade ediliyor. Allah bildiğimiz şeylere benzemediği için bizim O’nu algılamamıza imkan sağlayacak benzetme ve betimlemeler yapılıyor. Olaya böyle bakmak bence daha uygun.
Selamlar