Bugün belki binlerce yıldır insanların aklını kurcalayan bir kaç meseleden bahsetmek istiyorum. Açıkçası bu meseleler benim de aklımı kurcaladı.  Bana göre, sayacağım bu üç sırrı kavramadan hayatı tam ve doğru bir şekilde anlamlandırmak ve bu sorulara tam manasıyla cevap bulmak zor.

Dünya üzerinde insan aklının düşünebileceği her şeyi bir piramidin içinde koyacak olsak, sanırım piramidin en üstünde ‘biz neden varız‘ sorusu gelirdi.

Bu sorudan sonra liste, ‘bir yaratıcı var mı’ , ‘din var mı’, ‘ahiret ve hesap günü var mı’, ‘tanrı neden bizi bize sormadan yarattı’, ‘tanrının bizim ibadetimize ne ihtiyacı var’, ‘Madem bir tanrı var, dünyada bu kadar acı verici kötülük neden var’ gibi sorularla uzar gider..

Bu ve buna benzer bir çok sorunun içinde kaybolup giden çok sayıda insan görmek mümkün. Böyle sorular sormak hep ayıplandı, sorular herkesin aklına geldi ama kimse soramadı. Bu yüzden de belki cevaplarını çoğu kişi bulamadı. Kafaları karışan insanlarsa, düşünmeyi bırakıp madde aleminde, sonucunu gözüyle görebileceği şeylerin peşinden gitti.

Aslında tüm bu soruların cevaplarının bulunduğu dolabı açan 3 adet anahtar mevcut. Bu üç anahtar, belkide dünyada kazanabileceğimiz her türlü payeden daha kıymetli. Çünkü bize sonsuzluğun kapısını aralıyor. Tüm hakikati kucaklamayı ve aydınlanmayı sağlıyor.

Şunu vurgulamak gerekir. Bu üç soru internette arama yapıldığında cevapları kolayca bulunabilen sorular. Lakin cevaplar bütüncül ve yeterince tatmin edici değil. Bu nedenle bu 3 soru altında onlarca alt soruyu detaylıca inceleme gereği duydum. Kendimce elde ettiklerimi de sizinle paylaşmak istedim.

Not: Bu yazı bir yaratıcı olduğu ve İslamın gerçek din olduğu varsayımı üzerine yazılmıştır. Bu iki hususu diğer yazılarda ayrıca ele almayı düşünüyorum.

Soru ve cevap linklerini aşağıda bulabilirsiniz:

Soru 1: Allah insanı neden yarattı?

  • Allah’ın insana ihtiyacı var mı?
  • Kur’an’a göre Allah insanı neden yarattı?
  • İbadet için melekler ve diğer varlıklar yok muydu? İnsana neden gerek var?
  • İnsan yaratılmayı istedi mi ki?
  • Allah neden bilinmek istesin ki?
  • Cemalini görmek ve göstermek istemek insana özgü bir istek değil mi?
  • Allah’ın insan gibi istekler taşımaması gerekmez mi?
  • Allah’ın yaratmasının hikmeti nedir?

Soru 2: Allah Adil ve Merhametli mi?

Soru 3: Allah insanı neden İmtihan ediyor?

Gökhan